Avenul de sub Vârful Grind -800 m, record național în 2023

🅶🆁🅸🅽🅳 2023

Tabăra de explorare a Avenului de sub Vârful Grind s-a desfășurat în perioada 8-24 septembrie 2023. Grind 2023 a fost coorganizată de Clubul de Speologie Silex Brasov , Asociatia Speologica Focul Viu și Clubul de Speologie Avenul , alături de care au participat cluburile Asociația Speologică Prusik – Timişoara, Clubul de Speologie Vulcan Craiova, СПК Академик – София (Bulgaria), Ukrainian speleological Association (Ucraina), ΣΠΕΛΕΟ – SPELEO Atena, ΣΠ.Ο.Κ. – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ– SPOK Creta (Grecia) și speologi din Ungaria și Germania.

În urmă explorărilor a fost reușită depășirea zonei sifonului de la -776 m și continuate explorările sub aceasta. Realizarea principală fost atingerea cotei de -𝟖𝟎𝟎 𝐦, un nou record național de adâncime.

Depășirea sifonului a necesitat o operațiune complexă, desfășurată pe parcursul mai multor ture. Inițial a fost făcută o nouă scufundare în care a fost instalat un sistem de drenaj. Sifonul a fost drenat și deschis în turele ulterioare, când a fost lărgit și au fost adăugate sisteme adiționale de drenaj pentru a îl menține deschis. S-au depășit apoi două zone strâmte pe galeriile post-sifon, a fost explorat un puț de 19 m și a fost atins terminusul actual de la baza acestuia, cu perspective de continuare după o nouă zonă dificilă.

Pe lângă obiectivul principal din terminus, au fost continuate explorările și în zonele superioare. A fost făcută o cățărare la -415 m unde a fost descoperită o mică sală cu o continuare verticală, afluentul activ de aici promițând să fie o nouă ramură importantă a avenului. La -628 m a fost explorată o scurtă galerie ce debuseaza într-o sala 3×2 m.

Au fost îmbunătățite echipările în prima parte a avenului, lărgită galeria de la -116 m și a fost mărită capacitatea în bivuacul de la -540 m. Câteva zile de ploaie în timpul taberei au făcut condițiile de lucru din aven dificile în unele ture, cu un aport de apă mai ridicat în subteran.

În total au fost 46 de participanți care și-au adus aportul la realizările din acest an, la suprafață sau în aven: Zoltan Barabas, Dorinel Bobîrnac, David BouffardDavid bouffard, Vlad Bunoară, Razvan Cîrstea, Diana Buzdugan, Sorana Buzdugan, Ionut Pustiu, Ionel Dumitru, Alina Enache (Ileana), Zsombi Fekete, Xenia Georgopoulou, Narcis Ghita, Simy Gogan, Dora Gogan, Oana-Maria Harabagiu, Alina Iordache, Claudiu Loghin, Gabriel Manea, Alexandru Marin, Monica Marin, Laura Marin, Kateryna Medvedeva, Marius Moise, Nico Pingu Moldovan, Anton Müller, Augustin Nae, Pepu Eugen – PePoteci.Ro, Alex Petculescu, Alex Pologea, Methodios Psomas, Radu Puscas, Radu Catalin, Oana Radu, Ella Adelina Radu, Adrian Rădulescu, Ovidiu Sandu, Alex Ștefanescu, Iulia Cristina Stika, Emi Stoica, Gabriel Stroe, Tiberiu Trif, Velin Valchev, Tim Vercauteren, Veres Réka și Geza Zakarias.

Tabăra desfășurată în Parcul National Piatra Craiului a beneficiat inclusiv de un grant de explorare oferit de Federatia Romana de Speologie și de suport din partea partenerilor de la ProAlpin și Rope Salt Alpin SRL.

#avenuldesubvarfulgrind

#Grind2023